Tuesday, June 5, 2012

Kursus Pemantapan Jati Diri Akidah

Assalamualaikum wbth.,

*Kursus Pemantapan Jati Diri Akidah*

Saya/aku/ana pergi ni pon sebab tiba-tiba ada senior ajak. So, tanpa berfikir panjang I just say 'YES', maklumlah orang tengah bercuti panjang.


This course was held at Pusat Pemantapan Akidah JAKIM, Jelebu, Negeri Sembilan. Sajalah our ustaz bawa anak-anak yatim Rumah Gemilang Sik, Kedah tu ke sana. Kami ni jadi fasilitator saja.


Program sepanjang 4 hari 3 malam itu berjalan dengan agak smooth though many things happened along the program. Bayangkan waktu on the way pergi tu pon, bas lewat sampailah, bas rosaklah, etc. Tapi, semangat juang ustaz kami still up. Akhirnya, sampai jugaklah ke destinasi. Alhamdulillah.


Sampai pukul 5 am. Daftar masuk segala. Hari pertama kursus, semua okay aje, alhamdulillah. Kira proses mula nak berkenalan dengan adik-adik tu la. Dapat tempat penginapan pon ok la. Satu bilik 3 orang. Makan pon sedap. 


Pastu hari kedua. Okay jugak. Banyaklah input2 yg ustaz sampaikan dalam ceramah-ceramah beliau. Semuanya me'relate'kan tentang keesaan Allah. Dia ajar cara menghayati bacaan, cara menghayati Isti'azah, etc. Kira memang best la! 


Ustaz Syukri Bin Kamis



Ustaz mintak fasilitator tolong conduct majlis sebab ustaz dah sakit tekak. Kami pon conduct la. But suddenly ada sorang adik tu 'ter'melayan perasaan marah dia. Hmmmh, 'benda' itu pon datang mengganggu. Tapi, alhamdulillah, pantas diselesaikan. Pada sebelah malam

Hari ketiga ok aje. Tapi, malamnya, terjadi lagi masalah makhluk alam lagi satu tu. Kira berperang lah bagai malam tu. Tapi, alhamdulillah, semua selesai jam 1pagi.

Hari keempat, masalah bas. Uncle bas yang agak tak faham bahasa Melayu. Mungkin juga penipu. Tapi, tak apa lah, segala keputusan insya'Allah, adalah keputusan terbaik. Ustaz melepaskan kami pulang. Tapi ustaz bergerk keesokan harinya. Semoga Allah mempermudahkan segala urusanmu Ustaz.~amin.

Alhamdulillah, setelah berjam-jam lamanya ada atas bas, sampai jugak di Rumah Gemilang Sik. Hanya Allah yang bersama kami, menjaga kami, dan selayak-layaknya serta sebaik-baiknya tempat meminta pertolongan.

Here, some memories of the days...

Piqah

Dalam dewan 

Piqah and Me

Adik-adik puteri


Ekin and Farah

Adik-adik putera

Tengah khusyuk buat apa la adik-adik ni?

Boboi a.k.a Hafiz tengah berdiri tuu

Ekin, Farah, Kak Amirah and Piqah

Bersama salah sorang kawan baru kembar




Sijil.



-Ya Allah, Ya Rabbi, ampunkan dosaku, dosa kedua ibubapaku, dosa ahli keluargaku, dosa guru-guruku, dosa sahabt-sahabatku dan dosa seluruh umat Islam, ya Allah.


~Sekian sahaja.
Wallahua'alam.

No comments:

Post a Comment